Amino asitlerin yiyeceklerin tadı açısından önemli bir rol oynadığını biliyor muydunuz?
Proteinleri oluşturan 20 çeşit amino asit vardır ve bunların hepsi tatlarına göre amino asit ailelerine ayrılabilir: tatlılık, acılık veya umami. Yiyeceklerde bulunan bu amino asitlerin bileşimi ve oranı, yiyeceğin lezzeti için önemli faktörlerden biridir.
Dünyada kaç tane tat olduğunu biliyor musunuz? Eskiden beri tatlı, ekşi, acı, tuzlu olmak üzere 4 temel tat olduğu söylenir. Ancak Japon araştırmacılar, Dr. Ikeda Kikunae tarafından keşfedilen umaminin de temel tatlardan biri olduğunu savunuyor. 2002 yılında gerçekten de umamiyi algılayan alıcılar tespit edilerek umaminin temel tatlardan biri olduğu bilimsel olarak kanıtlandı. Günümüzde yiyeceklerin lezzetinin bu beş temel tadın birleşiminden oluştuğu düşünülüyor.
Temel tatlar, vücuda besin sağlamakta önemli bir rol oynar.
Yiyeceklerde bulunan besinler, biyolojik aktiviteyi yönlendiren ve insan vücudu için gerekli olan maddelerdir. Amino asitler, beş temel besin maddesinden biri olan proteinlerin yapı taşlarıdır.
Amino asitler proteinleri oluşturur ve proteinler yaşam aktivitelerini yönetmede merkezi bir rol oynar
İleri yaşlara ulaştığımızda kas kütlemiz ve gücümüz doğal olarak azalır ve zayıflarız. Sarkopeni adı verilen bu doğal durum herkesi etkiler. Sarkopeniyi önlemek ve tedavi etmek için doğru egzersiz ve yeterli protein tüketimi gereklidir. Son araştırmalar, Lösin (20 amino asitten biri) başta olmak üzere amino asitlerin tüketimi ve egzersiz ile kas kütlesi ve kas gücünün artması arasında açık bir bağlantı olduğunu gösteriyor.
Kaliteli uyku, yatağa girdiğinizde derin ve sağlıklı uyumak anlamına gelir.Son araştırmalar, yatmadan önce bir amino asit olan glisin almanın, hızlı ve doğal bir şekilde derin bir uykuya dalmanıza yardımcı olduğunu gösteriyor. Diyetinize uygun amino asitleri ekleyerek, zihninizi ve bedeninizi dinlendiren daha kaliteli bir uykunun faydalarını yaşamanız mümkündür!