Amino asitler, insanlar, hayvanlar, bitkiler ve hatta mikroplar dahil olmak üzere tüm canlılar için temel bir gerekliliktir.
Çünkü amino asitler vücudumuzun yaklaşık %20’sini oluşturan proteinlerin yapı taşlarıdır.
Bir araya gelerek proteinleri oluşturan amino asitler, vücut dokumuzun önemli bir parçası olmakla kalmaz…
Amino asitler aynı zamanda vücudumuza enerji sağlayan enzimler veya hormonları oluşturarak vücudumuzu düzenler ve korurlar!
Amino asitler olmadan yaşayamayız.
Proteinin ana bileşenlerinden biri olan glutamik asitlerin üretim sürecine bir göz atalım. Glutamik asit, temel tatlardan biri olan “umami” maddesi olarak da bilinir.
Tıpkı laktik asit bakterilerinin yoğurt yaparken süt şekerini fermente ederek laktik aside dönüştürmesi gibi, glutamik asit bakterileri de ham maddelerdeki şekeri fermente ederek glutamik asitlere dönüştürür.
Fermantasyon için gerekli olan şeker pancar, şeker kamışı, manyok gibi her bölgede kolaylıkla bulunabilen çeşitli hammaddelerden geliyor!
Japon bir bilim insanı, uzun araştırmalardan sonra, sodyum ile bağlı olduklarında glutamik asitlerin suda daha fazla çözündüğünü keşfetti böylece Umami tadı keşfedildi! Dünyanın ilk umami baharatı olan “AJI-NO-MOTO®”nun doğuşu böyle oldu!